Home » Nieuws » Week van de teek 31 maart – 4 april 2025
27 maart 2025

Week van de teek 31 maart – 4 april 2025

Voorkom een ziekte door een tekenbeet!

Jaarlijks hebben 1,5 miljoen mensen in Nederland last van tekenbeten en krijgen ongeveer 27 duizend mensen de ziekte van Lyme. Een veel kleiner aantal wordt getroffen door een andere tekenbeetziekte, tekenencefalitis (TBE). In de Week van de teek (31 maart – 4 april) is er extra aandacht en voorlichting over teken en het voorkomen van deze tekenziekten. De informatie richt zich op alle werkenden in het groen en aan iedereen die graag geniet van de natuur.

 

Vul de vragenlijst in en maak kans op een dinerbon van € 100,-

Heb je als werknemer of werkende te maken met teken? Werk je bijvoorbeeld in de natuur zoals bossen, duinen, groenstroken, akkers, (moes)tuinen, natuurgebieden of parken? Of met dieren? Vul dan deze vragenlijst in. (Invullen kan volledig anoniem en kost niet langer dan 10 minuten.)

 

Tekenspreekuur

Speciaal voor iedereen die werkt in de groene sector organiseert Stigas in de week van de Teek een Tekenspreekuur. Mirjam de Groot, deskundige in het voorkomen van tekenbeten, beantwoordt telefonisch vragen over het voorkomen van tekenbeten, de ziekte van Lyme en tekenencefalitis (TBE). Het spreekuur is van maandag 31 maart tot en met vrijdag 4 april van 9:00 uur tot 10:00 uur. Meld je aan voor het spreekuur via de website van Stigas.

 

Nieuw: infokaarten Teek

In deze handige infokaarten vind je de belangrijkste aandachtspunten voor gezond werken op plekken waar teken voorkomen. Hierbij wordt onderscheid gemaakt naar risico’s, persoonlijke beschermingsmiddelen en maatregelen.
De infokaarten zijn in meerdere talen beschikbaar op de website van Stigas

 

Vaccinatie advies gezondheidsraad TBE

Mensen die voor hun werk vaak in bosgebieden, duinen, heide, parken en tuinen zijn, lopen een extra risico op een tekenbeet en daarmee ook op een infectie met het TBE-virus. De Gezondheidsraad heeft daarom op 24-08-2023 geadviseerd om werknemers die 5 keer of vaker per jaar tekenbeten oplopen een vaccinatie tegen TBE aan te bieden.
Omdat het risico op TBE door een tekenbeet heel laag is in Nederland, is er geen TBE-vaccinatieprogramma voor de bevolking in het algemeen. Mensen kunnen er individueel voor kiezen zich op eigen kosten te laten vaccineren, ook als zij bijvoorbeeld naar een risicogebied reizen.

Vaccinatie TBE

Vaccinatie: een volledige serie TBE vaccinaties bestaat uit drie injecties. Tussen de eerste en de tweede injectie moet minimaal 1 maand zitten, tussen de tweede en derde minimaal 5 maanden. Daarna elke 3 jaar 1 injectie.
Lees meer over vaccinatie op de website van GGD Beroepsvaccinaties 

 

Lees meer over ziekten door teken