In Nederland komen Berberissoorten vooral voor in open bossen, duinen, struwelen en graslanden. Ze groeien meestal op droge, wat zuurdere grond.
Berberis soorten zijn in staat grote hoeveelheden kiemkrachtig zaad te produceren, die door vogels over grote afstanden verspreid kunnen worden. Ze hebben een vrij uitgebreid, oppervlakkig wortelstelsel waaruit hergroei plaats kan vinden. Invasieve Berberis soorten kunnen dichte begroeiingen vormen in bossen, struwelen, graslanden en duinen. Ze zijn relatief schaduwtolerant en kunnen daardoor ook in bossen groeien. Japanse berberis is sterk concurrentiekrachtig, en kan inheemse soorten verdringen.
Dit praktijkadvies beschrijft hoe je als beheerder, eigenaar of gemeente kleinbladige berberissoorten herkent en ontdekt met welke soort je te maken hebt. Ook beschrijven we wat je moet doen om te voorkomen dat de soort in jouw terrein komt of hoe je kunt bestrijden en beheersen.
OBN Natuurkennis ontwikkelt en verspreidt kennis met als doel het structureel herstel en beheer van natuur. Lees meer
De VBNE zet zich in voor professioneel beheer van bos en natuur. Gezamenlijk vertegenwoordigen we 90% van het natuurareaal in Nederland. Binnen de VBNE werken de leden samen door nieuwe kennis te ontwikkelen en te delen, door samenwerking op overeenkomstige onderwerpen en te zorgen voor goede randvoorwaarden voor professioneel natuurbeheer.
Altijd op de hoogte via de VBNE nieuwsbrief.