De iepziekte wordt veroorzaakt door een invasieve exoot, de schimmel Ophiostoma ulmi. De iepenspintkever is de belangrijkste verspreider van de schimmelziekte. Na besmetting verspreidt de schimmel zich snel via de houtvaten van de boom. De iep probeert de schimmel in te kapselen door het afsluiten van de houtvaten waardoor de boom verdroogt, meestal met de dood tot gevolg.
Met dit praktijkadvies kun je, als gemeente, beheerder of terreineigenaar, beter inschatten wat je kunt doen tegen de iepziekte. Het advies beschrijft de oorzaak, het effect op de boom, de afweging wel of niet bestrijden en mogelijke maatregelen. Inclusief tips voor het aanplanten van (resistente) iepen.
OBN Natuurkennis ontwikkelt en verspreidt kennis met als doel het structureel herstel en beheer van natuur. Lees meer
De VBNE zet zich in voor professioneel beheer van bos en natuur. Gezamenlijk vertegenwoordigen we 90% van het natuurareaal in Nederland. Binnen de VBNE werken de leden samen door nieuwe kennis te ontwikkelen en te delen, door samenwerking op overeenkomstige onderwerpen en te zorgen voor goede randvoorwaarden voor professioneel natuurbeheer.
Altijd op de hoogte via de VBNE nieuwsbrief.