Achter de schermen wordt hard gewerkt om te komen tot een nieuwe Gedragscode Soortenbescherming Bosbeheer. Het doel is om in het nieuwe jaar weer te kunnen werken met een vastgestelde gedragscode. Bij de totstandkoming worden in samenspraak met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en het ministerie van LVVN ook soortenorganisaties, experts uit het vakgebied en eerdere bezwaarmakers geconsulteerd. Hopelijk kan daarna het nieuwe voorstel bij de minister ter goedkeuring worden aangeboden.
Geen gedragscode, wat betekent dat voor het beheer van je bos?
In de tussenliggende periode kunnen voor het bosbeheer de volgende afwegingen worden gemaakt:
- Is het mogelijk de werkzaamheden uit te voeren zonder de verbodsbepalingen uit het Bal (Besluit Activiteit Leefomgeving) te overtreden? (artikelen 11.37, 11.46 en 11.54)
Zo ja:
a) Werk zorgvuldig, leg in een ecologisch werkprotocol vast welke soorten en beschermde elementen er zijn (ter inspiratie kan de GSB2022 gebruikt worden m.u.v. delen gerelateerd aan groepenkap, schermkap en vlaktegewijze bodembewerking).
b) Neem bij twijfel contact op met bevoegd gezag: in de meeste gevallen is dit de provincie.
Zo niet: > vraag 2. - Kan er gewerkt worden volgens een andere gedragscode (zie website RVO voor alle aangewezen gedragscodes) of vallen de werkzaamheden onder een Natura2000 beheerplan?
Zo ja:
a) Werk zorgvuldig, volgens de van toepassing zijnde gedragscode of conform het N2000 beheerplan.
b) Neem bij twijfel contact op met het bevoegd gezag: in de meeste gevallen is dit de provincie.
Zo niet: > vraag 3. - Kunnen de werkzaamheden uitgesteld worden tot dat er een aangewezen gedragscode Soortenbescherming Bosbeheer is? Naar verwachting is dat winter 2025/2026.
Zo ja:
Stel de werkzaamheden uit.
Zo niet:
Vraag een vergunning aan bij het bevoegd gezag, via het DSO.
Op een later moment wordt nog een nadere uitwerking verwacht die meer inhoudelijk ingaat op het werken zonder geldige gedragscode, zoals dat ook voor Natuurbeheer heeft gefungeerd tussen 2021 en april 2025.