Kennisnetwerk OBN & Veldwerkplaatsen
Het Kennisnetwerk ‘Ontwikkeling en Beheer Natuurkwaliteit’ (OBN) is: een onafhankelijk en innovatief platform waarin beheer, beleid en wetenschap op het gebied van natuurherstel en – beheer samenwerken; ontwikkelt en verspreidt kennis met als doel het structureel herstel en beheer van natuurkwaliteit
Kennisontwikkeling
Het Kennisnetwerk OBN ontwikkelt kennis ten aanzien van beheer, behoud en herstel van bos en natuur in Nederland. Essentieel in OBN-onderzoek is dat het resulteert in concrete beheer- en herstelmaatregelen voor beheerders.
Kennisverspreiding
Ontwikkelde kennis in de vorm van bijvoorbeeld OBN-rapporten, brochures en concrete beheeradviezen is te vinden op de website www.natuurkennis.nl. Kennis wordt actief gedeeld gedurende zogenaamde veldwerkplaatsen.
Ook een beheeradvies nodig? Neem contact op met de secretaris van het betreffende deskundigenteam.
Organisatie
De coördinatie van het OBN Kennisnetwerk is in handen van de VBNE. De VBNE als netwerk van beheerders en het OBN dat gericht is op concrete beheermaatregelen, versterken elkaar op deze wijze. Het OBN Kennisnetwerk bestaat uit zeven deskundigenteams die op landschapsniveau zijn ingedeeld en een Expertise Groep fauna. Alle teams bestaan uit zowel beheerders, beleidsmakers als onderzoekers.
De OBN Adviescommissie adviseert over organisatorische of beleidsmatige zaken. Haar voornaamste taak is advisering over de jaarlijkse onderzoeksprogrammering.
Het OBN Kennisnetwerk wordt gefinancierd door BIJ12 en het ministerie van Economische Zaken. De BIJ12 financiert het jaarlijks onderzoek en besluit over welke onderzoeken worden uitgevoerd. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit financiert de kennisstructuur.
Veldwerkplaatsen
Veldwerkplaatsen zijn bijeenkomsten waarbij nieuwe en specifieke kennis over een bepaald beheer gerelateerd onderwerp wordt gedeeld en bediscussieerd. Deskundigen vertellen over inzichten uit recent onderzoek en beheerders delen hun eigen ervaringen in het veld. Met elkaar wordt er gediscussieerd over de toepasbaarheid van deze kennis en kunde in de praktijk.
Veldwerkplaatsen kenmerken zich door hun kleinschalige karakter waardoor kennisuitwisseling heel gemakkelijk kan plaatsvinden en er ook makkelijk nieuwe contacten worden gelegd. Het biedt de kans om beheerders, onderzoekers en beleidsmakers te ontmoeten die met dezelfde problematiek te maken hebben of die juist nieuwe ideeën hebben voor het beheer in bepaalde gebieden.
Na afloop van iedere Veldwerkplaats wordt een Infoblad geschreven waarin alle besproken informatie terug te vinden is. Alle Infobladen vindt u op de website van de Veldwerkplaatsen onder Presentaties en Infobladen.
Leden van de VBNE betalen een gereduceerd tarief voor deelname aan de veldwerkplaatsen.
Programmering veldwerkplaatsen
Binnen de VBNE worden de onderwerpen die geschikt zijn voor een veldwerkplaats regelmatig geïnventariseerd en geprogrammeerd. Daarnaast levert OBN-onderzoek ook veel beheer gerelateerde onderwerpen op die in het programma van de veldwerkplaatsen terug komen. Zie voor alle veldwerkplaatsen de agenda.