Bosbouw, biomassa & ondernemerschap
De VBNE werkt aan de randvoorwaarden voor een gezonde bedrijfseconomische basis van bos- en natuurterreineigenaren. Het slim gebruiken van biomassa (hout en niet-hout) en meer aandacht voor ondernemen. Biomassa en ondernemerschap kunnen hier een bijdrage aan leveren.
Groene grondstoffen
Steeds meer bos- en natuureigenaren kiezen ervoor om biomassa (houtig of niet-houtig) te oogsten, te verkopen en/of zelf te gebruiken. Vaak vanuit bedrijfseconomische redenen of vanwege duurzaamheidsaspecten. Belangrijke aandachtspunten hierbij zijn:
- duurzame levering van biomassa
- hoogwaardige inzet van biomassa volgens het cascaderingsprincipe
De VBNE geeft voorlichting aan bos- en natuurterreineigenaren, zoekt oplossingen voor belemmeringen zoals wet- en regelgeving en speelt in op actualiteiten rondom biomassa. Daarnaast participeert de VBNE in het Convenant Schone en Zuinige Agrosectoren, het Energieakkoord, het Biocluster en het Platform hout in Nederland.
Meer informatie:
- Kennisbank en routekaart biobased economy
- Platform bioenergie
- Kaart met biomassawerven in Nederland
- Kaart met biomassainstallaties, aannemers en handelaren in Nederland
- Kaart met biomassainstallaties, vergistingsinstallaties, etc.
- Database met karakteristieken biomassa en afval
- Branchevereniging voor biomassaketel leveranciers
- Informatie over beleid en wet- en regelgeving
Ondernemen
Aandacht voor ondernemerschap is belangrijk voor bos- en natuurterreineigenaren. De VBNE werkt aan het verder versterken van ondernemerschap bij de eigenaren. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om het realiseren van de waarde van bos en natuur door het te ‘vermarkten’, ondersteuning bij het uitwerken van een bedrijfsplan met verdiencapaciteit, en het delen van kennis van bedrijfseconomie en financiering.