Over ons

Welkom bij de Vereniging van Bos- en Natuurterreineigenaren (VBNE). De VBNE is op 25 september 2013 opgericht, en heeft zes leden: Federatie Particulier Grondbezit, LandschappenNL, Natuurmonumenten, Natuurnetwerk Gemeenten, Rijksvastgoedbedrijf en Staatsbosbeheer.

Onze ledenorganisaties zetten zich in om bos- en natuurgebieden zo goed mogelijk te beheren en voor de toekomst te behouden. Geen eenvoudige opgave in de huidige tijden van klimaatverandering, stikstofcrisis en maatschappelijke uitdagingen. De passie voor bos en natuur verbindt ons. Gezamenlijk vertegenwoordigen we het overgrote deel van het natuurareaal in Nederland.

Miriam Nienhuis - Directeur - VBNE
Miriam Nienhuis – Directeur VBNE


Om bos- en natuurgebieden zo goed mogelijk  voor de toekomst te behouden is goed en professioneel bos- en natuurbeheer noodzakelijk. Door onze krachten te bundelen staan we sterker in het ontwikkelen en delen van kennis en het zorgen voor goede randvoorwaarden voor toekomstbestendig, veilig en professioneel beheer.

Meerjarenplan 2025-2028

Natuurlijk samen sterk! Dat is de titel van ons meerjarenplan 2025-2028. Dit plan beschrijft onze missie, strategische doelen en manier waarop we die willen bereiken. Dat doen we door als netwerkorganisatie samen te werken, niet alleen als leden onderling maar ook met onze andere partners. De beweging die we de komende jaren maken is gebaseerd op een analyse van ontwikkelingen in onze omgeving en de opgaven die daaruit voortkomen.

 

Het meerjarenplan 2025-2028 in kort bestek: 

Missie: 

Als eigenaren van bos en natuurterreinen werken we samen aan behoud en verbetering van de natuur in Nederland. Door onze krachten te bundelen in de VBNE staan we sterker in het ontwikkelen en delen van kennis en het zorgen voor goede randvoorwaarden voor toekomstbestendig, veilig en professioneel beheer. 

Visie:

Onze natuur staat onder druk en Nederland heeft de opdracht haar natuur te herstellen. VBNE werkt als netwerkorganisatie intern én met partners samen aan behoud en herstel van de natuur in Nederland door professioneel beheer. We kijken en werken daarbij over onze grenzen heen. Zo dragen we bij aan behoud en verbetering van de maatschappelijke waarden van bossen en natuurterreinen en aan oplossingen voor maatschappelijke opgaven. 

Strategische doelen: 
  1. Deskundigheid bevorderen: We bevorderen de deskundigheid van onze medewerkers en ook van vrijwilligers en partners. Hiermee is het bos- en natuurbeheer gebaseerd op de nieuwste (wetenschappelijke) inzichten en technische mogelijkheden, werken we zo efficiënt mogelijk, voelen medewerkers en vrijwilligers zich goed ondersteund, is sprake van terechte beroepstrots en dragen we bij aan het over de (natuurterrein)grenzen heen samenwerken.
  2. Goede randvoorwaarden voor bos- en natuurbeheer bevorderen: Natuurbehoud en -herstel vraagt goede condities voor bos- en natuurbeheer. We willen zoveel mogelijk van onze tijd effectief kunnen besteden aan goed beheer, (omgevings)condities die invloed hebben op ons beheer helpen verbeteren en bevorderen dat de maatschappelijke waarden die onze bos- en natuurgebieden vervullen erkend, behouden en waar mogelijk vergroot worden. 
  3. Financiële weerbaarheid/gezondheid vergroten: Bevorderen financiële gezondheid leden  (vb: skp/snl, stimulering (benutting van) derde geldstromen/regelingen, ecosysteem-diensten meer vergoed zien te krijgen, efficiencywinst door dienstverlening en benutten community)
  4. Personele kwetsbaarheid verminderen: De arbeidsmarkt is krap, het personeelsbestand binnen de natuursector is relatief oud , het aantal dienstverbanden stijgt maar de duur van de dienstverbanden daalt. De stijgende pensioenleeftijd vormt een extra uitdaging, ook voor het behoud van voldoende vrijwilligers. Kortom;  een positief arbeidsmarktimago, een goede aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt, het binding en ontwikkeling van medewerkers en vrijwilligers en arbeidsbesparende mogelijkheden zijn van belang om ook in de toekomst het beheer uit te kunnen blijven voeren.
  5. Positionering en communicatie VBNE verbeteren (als randvoorwaarde voor de overige lijnen): VBNE kan alleen effectief zijn als ze enerzijds voldoende bekendheid heeft bij (medewerkers van) leden en relevante partners. Het bereik van onze communicatieberichten geeft tevens een beeld van de beleving van onze relevantie. Anderzijds is het voor ons als netwerkorganisatie van belang dat VBNE meer een levendige community  wordt; om samen te werken aan opgaven in werkgroepen maar ook om kennis en ervaringen uit te wisselen zodat we met elkaar sneller leren en ontwikkelen. 
Beweging:

Ten opzichte van voorgaande jaren neemt het belang van onze strategische doelen toe. Daarom veranderen we de manier waaróp we deze doelen de komende jaren willen bereiken. We maken de volgende beweging: 

  • Van aandacht primair op het professioneel beheren van onze terreinen naar meer verbinding met andere beheerders en partners (samenwerken over de terrein- en professionaliteitsgrenzen heen)
  • Meer aandacht voor het zorgen voor goede randvoorwaarden voor professioneel beheer van bos- en natuurterreinen (samen sterker in beïnvloeding) 
  • Meer aandacht voor de bredere maatschappelijke opgaven en kansen van bos- en natuurterreinen, zoals (brand)veiligheid, waterkwaliteit en -kwantiteit en CO2-opslag.
  • Meer aandacht voor verbinding met het onderwijs.
  • Van VBNE als kernteam met werkgroepen naar VBNE als actieve community. 

Werkvelden

De VBNE is actief op de volgende werkvelden:

1. Effectief, uitvoerbaar en betaalbaar beheer

Voor effectief, uitvoerbaar en betaalbaar beheer zijn de juiste randvoorwaarden nodig. De VBNE faciliteert voor de ledenorganisaties diensten die het collectief belang dienen en in gezamenlijkheid effectiever en/of efficiënter uitgevoerd kunnen worden. Denk hierbij aan gedragscodes, subsidieregelingen, verkiezing waterschapsbestuurders natuur, maar ook afspraken rondom bestrijding natuurbranden, exoten en de gevolgen van de klimaatveranderingen op bos en natuur.

2. Veilig, verantwoord en vitaal werken

De VBNE werkt aan kaders waarmee medewerkers en vrijwilligers van bos- en natuurterreineigenaren veilig, verantwoord en vitaal kunnen (blijven) werken. Onderdeel hiervan zijn zaken als cao-afspraken, arbeidsmarktontwikkelingen, opleiding, arbobeleid en duurzame inzetbaarheid.

3. Kennis en vaardigheden voor vakmanschap

De VBNE werkt aan de vergroting van het vakmanschap van bos- en natuurbeheerders door te investeren in kennis en vaardigheden. Dit doet zij door het ontwikkelen, bundelen en verspreiden van kennis en kunde onder de ledenorganisaties, waarmee zij hun vak beter kunnen uitvoeren. Een belangrijk onderdeel van deze kerntaak is de uitvoering van OBN Natuurkennis en het UPN kennisprogramma.

4. Versterken van de positie van bos- en natuurterreineigenaren

De VBNE-leden vertegenwoordigen samen  het overgrote deel van het natuurareaal in Nederland. Via de VBNE kunnen zij op onderwerpen een sterke gezamenlijke stem voor de natuur laten horen en hun krachten bundelen. De VBNE werkt mee aan het versterken van de positie van bos- en natuurterreineigenaren door het coördineren van gezamenlijke acties ter verbetering van professioneel bos- en natuurbeheer. Zo vertegenwoordigt de VBNE de natuurterreineigenaren bij de overleggen met RVO en LVVN over de gedragscodes Bosbeheer en Natuurbeheer.

Jaarverslag 2023

Jaarrekening 2023

Agenda

Bodembiologie

Veldwerkplaats

Ophogen beekbodems

Webinar

E-learning

Leer je groen is het e-learningplatform voor iedereen die als beroepskracht of vrijwilliger actief is bij een natuurorganisatie. In korte modules krijg je basisinformatie over je werkzaamheden in de natuur.

Meer onderzoek naar natuur

Natuurkennis.nl is de
meest complete kennisbank
met onderzoek en
praktisch advies over
bos- en natuurbeheer.

Vraag over dit onderwerp?

Foto's:

Mosterdveen: Mark Karsemeijer | Schapen Zwart water Venray: Tineke Camps | Veldwerkplaats Trilvenen: VBNE