Hoofdlijnen Klimaatakkoord bekend
10-07-2018Vandaag ontving minister Wiebes een voorstel voor de hoofdlijnen van het Klimaatakkoord. De sector bos en natuur heeft een bijzondere positie in het klimaatakkoord. Bossen en andere vegetatie leggen in totaal jaarlijks bijna 3,7 Megaton CO2 vast, ongeveer 2% van de jaarlijkse Nederlandse uitstoot. Kijk voor de details vanaf pagina 43 in het klimaatakkoord.
Meer vastlegging
De klimaatbijdrage van bos en natuur kan nog toenemen door onder andere:
- een klimaatslim beheer van bos, natuur en landschap;
- het treffen van anti-verdrogingsmaatregelen;
- het langer vasthouden van koolstof in de keten, zoals het gebruik van hout in de bouw;
- de aanleg van nieuw bos en landschapselementen.
Kansen voor bos en natuur
Het Klimaatakkoord biedt kansen voor de sector. Zo kan het bijdragen aan een versnelde realisatie van het Nationaal Natuur Netwerk. Een belangrijk aspect is verder dat maatregelen in bossen per definitie gericht zijn op de lange termijn en daarom gebaat zijn bij langjarig stabiel overheidsbeleid. Daarom is afgesproken dat de overheid in overleg met de sector een visie opstelt voor bomen en bossen voor het einde van 2019.
Dit doet de VBNE
De VBNE is deelnemer aan de Klimaattafel Landbouw en Landgebruik, één van de vijf Klimaattafels. In een intensief traject is de afgelopen maanden geïnventariseerd welke klimaatmaatregelen de sector bos en natuur kan uitvoeren om CO2 vast te leggen én te houden. Het huidige voorstel is een eerste stap; de hoofdlijnen zijn bekend. Afspraken over de concrete uitvoering van maatregelen, inclusief de verdeling van verantwoordelijkheden en de financiering ontbreken nog. Daarover buigen partijen zich het komende half jaar, resulterend in het feitelijke Klimaatakkoord.
Dit kunt u doen
Om meer inzicht te krijgen in welke concrete maatregelen in uw beheer mogelijk zijn, volgt binnenkort op de VBNE website een aparte klimaat-pagina. Deze pagina biedt u de komende jaren resultaten van onderzoek en pilots, met concrete handvaten voor beheer. Zoals de gereedschapskist voor slim bosbeheer die momenteel wordt ontwikkeld door de WUR (trekker van de Klimaatenvelop 2018, samen met 38 partners). Op de Beheerdersdag kunt u een aantal workshops over klimaatmaatregelen volgen en na de zomer start het Vakblad Natuur Bos Landschap een artikelenreeks.