Het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland (CGN) is continu op zoek naar nieuwe zaadbronnen voor in de Rassenlijst Bomen. In 2024 zijn in de Rassenlijst Bomen 12 nieuwe opstanden opgenomen, 11 van deze opstanden zijn autochtoon en 1 is een selectieopstand. De meest opvallende aanwinst is de verfbrem. Deze soort is nieuw in de Rassenlijst Bomen. De verfbrem is een dwergstruik, die voornamelijk in het duingebied voorkomt. De soort wordt van oudsher gebruikt voor het verven van wol en linnen. De autochtone verfbrem populatie is opgenomen in de categorie “SI” (van bekende origine).
Alle opstanden in de categorie “SI” in Nederland zijn autochtoon. Tijdens de keuring van een aangemelde opstand voor plaatsing in de categorie SI wordt beoordeeld of deze voldoet aan de eisen, waaronder een minimum van 30 individuen. Een opstand is autochtoon als de populatie zich sinds de laatste ijstijd spontaan heeft gevestigd en uitsluitend natuurlijk of met eigen teeltmateriaal verjongd is. De keuring omvat onder andere historische kaartanalyses om te controleren op verandering in landgebruik, tekenen van historisch beheer (zoals hakhout), en de aanwezigheid van indicatorsoorten voor oude groeiplaatsen.
Naast verfbrem zijn van de volgende soorten zijn in 2024 opstanden toegevoegd aan de Rassenlijst Bomen: brem, eenstijlige meidoorn, gewone lijsterbes, ratelpopulier, sporkehout, wintereik, zomereik. De opstand van de ratelpopulier is de eerste van die soort in de categorie “S” (geselecteerd). Selectieopstanden worden geselecteerd op basis van goede bosbouwkundige eigenschappen, zoals goede groei, doorgaande spil, fijne betakking en vitaliteit. De ratelpopulier wordt gezien als klimaatslimme soort. Deze soort is door zijn snelle groei, goed in het vastleggen van CO2. Het blad van de ratelpopulier is snel afbreekbaar, waardoor deze soort een bodemverbeteraar is.
Ken je hoogwaardige bosopstanden of laanbeplantingen in je omgeving of daarbuiten, meld ze dan aan via het aanmeldformulier op de website.