Home » Nieuws » Nieuwe factsheet over Zeeden (Pinus Pinaster) beschikbaar
24 januari 2024

Nieuwe factsheet over Zeeden (Pinus Pinaster) beschikbaar

De afgelopen jaren zijn er vanuit de gereedschapskist Klimaatslim bos en natuurbeheer regelmatig factsheets geupload van interessante aanvullende boomsoorten voor revitalisering van bossen. Dit keer aandacht voor de Zeeden (Pinus pinaster)!

Het natuurlijke verspreidingsgebied van de Zeeden ligt rondom de Middellandse Zee. Zeeden is erg goed bestand tegen droogte en stelt weinig eisen aan de bodem. De soort is goed in staat om zich te verjongen, wat soms problematisch kan zijn in gebieden die een open karakter moeten behouden. Als aanvulling in de menging van multifunctionele bossen is Zeeden echter wel interessant, aangezien Zeeden het nu goed doet bij een klimaat wat later deze eeuw ook in Nederland wordt verwacht en goede diktegroei laat zien op arme zandgronden.

Het hout van de Zeeden wordt verhandeld onder de naam Frans grenen. Zeeden is een snelgroeiende boom die een snellere hoogtegroei laat zien dan Grove den en Corsicaanse den.

Aan de slag met de Zeeden? Doe dat dan op kleine schaal, om te checken hoe de soort het doet in jouw specifieke situatie. Leg ook goed vast welke herkomsten je gebruikt en vergeet niet om je ervaringen in te dienen bij het Boomsoortenportaal!

Naar de factsheets op Gereedschapskist Klimaatslim bos en natuurbeheer

Foto’s:

Ed Stikvoort – Saxifraga