Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Home » Nieuws » Nieuwe factsheet over Elsbes (Torminalis glaberrima) beschikbaar
4 juli 2024

Nieuwe factsheet over Elsbes (Torminalis glaberrima) beschikbaar

De afgelopen jaren zijn er vanuit de gereedschapskist Klimaatslim bos en natuurbeheer regelmatig factsheets geupload van interessante aanvullende boomsoorten voor revitalisering van bossen. Dit keer aandacht voor de Elsbes (Torminalis glaberrima).  

De elsbes is inheems in Duitsland en zuidelijk Groot-Brittannië en komt daar typisch voor in midden- en hakhoutbos. De soort is weinig concurrentiekrachtig, maar kan zich handhaven in gemengde loofbossen op lössgronden. Daarnaast is de soort droogtetolerant en heeft het rijk strooisel. Het hout van elsbes is waardevol, maar groeit erg langzaam. Elsbes moet regelmatig vrijgesteld worden om in de menging te behouden, zeker als fineerhout een doel is. 

Elsbes is een aanrader, ook voor de armere en zuurdere zandgronden. Hij kan in kleine groepen onder scherm worden aangeplant, maar wel met bescherming, aangezien de soort erg geliefd is bij het wild.  

Aan de slag met de elsbes? Doe dat dan op kleine schaal, om te checken hoe de soort het doet in jouw specifieke situatie. Leg ook goed vast welke herkomsten je gebruikt en vergeet niet om je ervaringen in te dienen bij het Boomsoortenportaal! 

Naar de factsheets op Gereedschapskist Klimaatslim bos en natuurbeheer