Home » Nieuws » Gedragscode bosbeheer – update 25 februari
25 februari 2025

Gedragscode bosbeheer – update 25 februari

In de vorige update spraken we de verwachting uit dat we per 1 maart 2025 een compacte Gedragscode Soortenbescherming Bosbeheer (GSB) zouden zijn overeengekomen met RVO. Deze versie zou alleen maatregelen omvatten die niet werden geraakt door de uitspraak van de rechtbank op 19 december 2024.

Helaas is het niet mogelijk gebleken om met RVO tot overeenstemming te komen welke werkzaamheden dit zou betreffen. De discussie gaat over de reikwijdte van bodembewerking. Dit maakt machinaal uitgevoerde werkzaamheden buiten vaste infrastructuur, zoals aanplant en uitkap, niet langer mogelijk binnen de gedragscode. Hierdoor is 1 maart niet haalbaar en zal het bosbeheer langer zonder gedragscode moeten worden uitgevoerd en waar nodig worden uitgesteld.

Voor het doelbereik van ons bosbeheer, maar ook voor de uitvoering van de grote aanplantopgave – vastgelegd in de Bossenstrategie en gebaseerd op het Klimaatakkoord – heeft dit grote impact. Dit hebben we dan ook, samen met de Unie van Bosgroepen en AVIH, kenbaar gemaakt aan de staatssecretaris. Als vervolg zullen we de komende maanden, bijgestaan door bos- en soortendeskundigen en onder leiding van een onafhankelijk mediator, de gesprekken met RVO en LVVN continueren. Onze inzet is om te komen tot een volledige, werkbare gedragscode vóór dit najaar.

 

Bosbeheer: hoe nu verder?

In de tussenliggende periode kan voor het bosbeheer de volgende afweging worden gemaakt:

  1. Is het mogelijk de werkzaamheden uit te voeren zonder de verbodsbepalingen uit het Bal (Besluit Activiteit Leefomgeving) te overtreden? (artikelen 11.37, 11.46 en 11.54)
    Zo ja:
    a) Werk zorgvuldig, leg in een ecologisch werkprotocol vast welke soorten en beschermde elementen er zijn (ter inspiratie kan de GSB2022 gebruikt worden m.u.v. groepenkap, schermkap en vlaktegewijze bodembewerking gerelateerde delen).
    b) Neem bij twijfel contact op met bevoegd gezag: in de meeste gevallen is dit de provincie.
    Zo niet: > vraag 2.
  2. Kan er gewerkt worden volgens een andere gedragscode (zie website RVO voor alle aangewezen gedragscodes) of vallen de werkzaamheden onder een Natura2000 beheerplan?
    Zo ja:
    a) Werk zorgvuldig, volgens de van toepassing zijnde gedragscode of conform het N2000 beheerplan.
    b) Neem bij twijfel contact op met het bevoegd gezag: in de meeste gevallen is dit de provincie.
    Zo niet:  > vraag 3.
  3. Kunnen de werkzaamheden uitgesteld worden tot dat er een aangewezen gedragscode Soortenbescherming Bosbeheer is? Naar verwachting is dat najaar 2025. 
    Zo ja:  
    Stel de werkzaamheden uit.
    Zo niet: 
    Vraag een vergunning aan bij het bevoegd gezag, via het DSO.  

 

Op een later moment wordt nog een nadere uitwerking verwacht die meer inhoudelijk ingaat op het werken zonder geldige gedragscode, zoals dat ook voor Natuurbeheer heeft gefungeerd tussen 2021 en nu.