Ziektes en plagen

Schimmels, insecten en andere organismen kunnen bomen, planten en dieren aantasten. Verzwakte soorten – bijvoorbeeld na lange droge periodes of stormen als gevolg van klimaatverandering – zijn vaak gevoeliger voor ziektes en plagen. Ziektes en plagen kunnen ook schadelijk zijn voor mensen. Terreineigenaren kunnen in hun werk extra risico lopen op het oplopen van bepaalde ziektes. 

Praktijkadviezen

VBNE heeft diverse praktijkadviezen en filmpjes ontwikkeld die terreineigenaren laten zien hoe je ziektes kunt voorkomen en wat je kunt doen als je toch een besmetting oploopt:

Ziektes bij planten en bomen

Ziektes bij dieren

Jakobskruiskruid en het minder bekende waterkruiskruid zijn giftig voor koeien en paarden, in mindere mate voor schapen. 

Ziektes bij mensen

Bij werkzaamheden in bos en natuur kun je in aanraking komen met teken, eikenprocessierupsen en andere plaagdieren die ziektes kunnen overbrengen op de mens. Op de pagina  Ziek door dieren vind je informatie over welke maatregelen werkgever en werknemer kunnen nemen ter preventie, en hoe je moet handelen als aanraking of een beet heeft plaatsgevonden.

E-learning

Volg de module Ziekten en plagen in bossen. Leer je Groen is hét e-learningplatform voor medewerkers en vrijwilligers van natuurorganisaties. 

Agenda

Invloed van stikstof op insectenetende vogels

Webinar

Beheerdersdag 2024

Kennisdag

Meer onderzoek naar natuur

Natuurkennis.nl is de
meest complete kennisbank
met onderzoek en
praktisch advies over
bos- en natuurbeheer.

Vraag over dit onderwerp?

Foto's:

Jacobskruiskruid: Ab Baas - Saxifraga Nature Images