Ziek door dieren

Bij werkzaamheden in bos en natuur kun je in aanraking komen met teken, eikenprocessierupsen en andere plaagdieren die ziektes kunnen overbrengen op de mens. Op deze pagina vind je informatie over welke maatregelen werkgever en werknemer kunnen nemen ter preventie en hoe je moet handelen als aanraking of een beet heeft plaatsgevonden.

Teken

Als je werkt in bos of natuur, dan heb je een zes keer zo hoog risico op tekenbeten als de gemiddelde Nederlander. Een teek kan ernstige ziekten zoals de ziekte van Lyme en tekenencefalitis overbrengen. Lees hoe je als werkgever of werknemer preventieve maatregelen neemt en hoe je moet handelen bij een tekenbeet om gezondheidsrisico’s te minimaliseren. Lees meer

Eikenprocessierups

Eikenprocessierupsen treft men vooral in eikenlanen, alleenstaande bomen en parken buiten natuurgebieden, maar in toenemende mate ook aan de randen van bos en natuurgebieden. De brandhaartjes van deze rups kunnen bij mensen allerlei gezondheidsklachten veroorzaken, zoals huidirritatie, jeuk en blaasjes. In zeldzame ernstige gevallen gaat het om allergische reacties en ontstekingen van bijvoorbeeld slijmvliezen of longen. Lees meer

Bijen en wespen

Werken in de natuur brengt de kans met zich mee op een steek van een bij of wesp. Zeker in de buurt van bloeiende planten, rottend fruit of bijvoorbeeld vuilnisbakken. Een groter risico vormen wespennesten in de grond, die bijvoorbeeld bij maaiwerkzaamheden verstoord kunnen worden. Bekijk de video om te weten waar je op moet letten.

Vossenlintworm

De vossenlintworm is een parasiet die voorkomt bij vossen. Mensen kunnen besmet raken door het inslikken van eitjes die via de ontlasting van vossen terecht zijn gekomen op planten, bessen of paddenstoelen. De kans op besmetting is in Nederland klein, maar de gevolgen zijn groot: doordat de besmetting vaak pas na 10 tot 15 jaar ontdekt wordt, is behandeling niet meer mogelijk en is de ziekte dodelijk. Bekijk in de video hoe je door hygiënemaatregelen besmetting kunt voorkomen.

Ratten - ziekte van Weil

Beheerders die op of aan het water werken, moeten alert zijn op besmetting met de ziekte van Weil,  ook wel leptospirose genoemd. Het is een door bacteriën veroorzaakte infectie die vaak wordt overgedragen via urine van knaagdieren. Mensen kunnen besmet raken door direct contact met besmet water, bodem of door open wondjes op de huid. Symptomen variëren van koorts en hoofdpijn, tot veel ernstigere klachten, zoals lever- en nierproblemen. Preventie omvat het vermijden van contact met potentieel besmet water, beschermende kleding en het gebruik van antibacteriële middelen in risicogebieden. Snelle medische behandeling met antibiotica is cruciaal. Bekijk de video om te weten waar je op moet letten. 

Vleermuizen - Rabiës

Degenen die werken met vleermuizen moeten er bedacht op zijn dat bij deze dieren rabiës voorkomt. Een besmet dier kan via zijn bloed of speeksel de ziekte overbrengen op de mens. Bij noodzakelijk contact met vleermuizen (bijvoorbeeld voor onderzoek) is het cruciaal beschermende kleding te dragen, zoals handschoenen. Als er onverhoopt contact is geweest, is onmiddellijke medische aandacht vereist. Bekijk in de video welke voorzorgmaatregelen je kunt nemen en hoe je moet handelen als je in contact bent geweest met een mogelijk besmet dier.

Ziek door vogels

Vogels kunnen ziektes zoals vogelgriep overdragen. Een mogelijke bron van besmetting is hun ontlasting, die zelfs na het opdrogen en verstuiven in de lucht besmettelijk kan zijn. Wie met vogels werkt moet daarom voorzorgsmaatregelen nemen om direct contact en het inademen van deze stoffen te vermijden. Bekijk de video voor meer informatie over preventieve maatregelen. 

Lees verder

Agenda

Invloed van stikstof op insectenetende vogels

Webinar

Beheerdersdag 2024

Kennisdag

Werkgroep Arbo & veiligheid

Liesbeth de Kort (VBNE)
Petra Borsch (Landschapsbeheer Flevoland)
Ingrid Brouwer (Staatsbosbeheer)
Sylvia Bruning (FPG)
Frans Cairo (Natuurmonumenten)
Tetje Falentijn (LandschappenNL)
Mirjam de Groot (Stigas)
Menno Niesing (Staatsbosbeheer)

E-learning

Volg de module Ziekte en allergiën na beten of steken op Leer je Groen, hét e-learningplatform voor medewerkers en vrijwilligers van natuurorganisaties. 

Meer onderzoek naar natuur

Natuurkennis.nl is de
meest complete kennisbank
met onderzoek en
praktisch advies over
bos- en natuurbeheer.

Vraag over dit onderwerp?