Home » Agenda items » Natuur en stikstof – Doen wat moet en kan
18 april 2024

Natuur en stikstof – Doen wat moet en kan

Op 26 januari presenteerde de Ecologische Autoriteit het adviesrapport ‘Doen wat moet én kan’ aan demissionair minister Van der Wal (Natuur en Stikstof). De conclusie na toetsing van natuurdoelanalyses in 70 Natura2000-gebieden is dat het slecht gaat met de stikstofgevoelige natuur in Nederland. De overheid moet en kan nu noodmaatregelen nemen om de eigen natuurdoelen nog te halen. Dat is ook nodig om uit de stikstofcrisis te komen.

Willemijn Smal, senior werkgroepsecretaris NL en coördinator Ecologische autoriteit, presenteert in dit OBN Kennisuur de analyse uit het rapport. Zij zal onder meer pleiten voor verbeterde en verbrede natuurdoelanalyses waarmee we beter inzicht in de problemen en goede onderbouwing voor aanvullende maatregelen krijgen. Daarbij moet ook gekeken worden naar de omgeving van natuurgebieden. Veel problemen worden daar veroorzaakt.
Francisca Sival, beleidsmedewerker natuur en stikstof bij provincie Utrecht, zal ingaan over hoe zij de natuurdoelanalyses in het beleid van de provincie hebben gebruikt, en welke lessen zij er uit hebben getrokken.

Opname en presentaties
Dit webinar vond plaats op 18 april 2024.
De opname van het webinar kun je hier terugkijken.
Presentatie Willemijn Smal (pdf 3,1 Mb)
Presentatie Francisca Sival (pdf 1,5 Mb)
Cumulatieve stikstofdepositie 2005-2025 (jpg 32 kb)

Soort activiteit:

Praktische informatie:

Meer onderzoek naar natuur

Natuurkennis.nl is de
meest complete kennisbank
met onderzoek en
praktisch advies over
bos- en natuurbeheer.

Vraag over dit onderwerp?

Heb je vragen over:
"Natuur en stikstof – Doen wat moet en kan"
Neem dan contact met ons op!