In het derde deel van de stikstofserie kijken we naar de effecten van de neerslag van stikstof in de duinen. Welke effecten voor flora en fauna treden hier op, waar is dit met name te zien en wat is er aan te doen?
Ook al is de stikstofdepositie in de duinen sinds de jaren ’90 minder geworden, er is nog steeds een serieus probleem. We zien verzuring, vergrassing en verruiging. Daarmee neemt de biodiversiteit in de duinen af en is voortdurend ingrijpen noodzakelijk.
In dit kennisuur verdiepen we ons in de werking van stikstof in de duinen. Annemiek Kooijman van het Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteemdynamica legt onder meer uit hoe de samenhang tussen pH, organisch stofgehalte en bovengrondse biomassa er uit ziet, en hoe de effecten kunnen verschillen in de oude en jonge duinen.
Wouter van Steenis van Natuurmonumenten vertelt welke (beheer)maatregelen de natuurbeheerders in de duinen nemen om de negatieve effecten van de stikstofdepositie tegen te gaan. Denk bijvoorbeeld aan plaggen en meer ruimte voor verstuiving maken.